Skip to content

Mi köze a macskáknak a rosszultápláltsághoz?

A rosszultápláltság negatív hatásaira vonatkozó kísérletekről már előző blogomban is írtam. Most egy másik vizsgálatot szeretnék megosztani veletek. A vizsgálat szerint, nem csak tőlünk függ az egészségünk, hiszen már bébi korban megkapjuk az „egészség csomagunkat” elrejtve benne a különböző betegségekre való hajlamot. És ezt a csomagot nem csak a szüleink, hanem a nagyszüleink és dédszüleink életmódja, étkezése is meghatározza.  Persze, az tőlünk függ a későbbiekben, hogy ezeket a betegségeket kicsomagoljuk-e a kapott batyuból, de ez szerintem csak felnőtt fejjel tudatosul bennünk úgy isten igazából. Gyerekként azért többségében azt eszünk-iszunk, amit a szüleink elénk tesznek, amit megvesznek nekünk, vagyis azt visszük tovább gyerekként, amit a szüleink is. Így, ha egy egészségtudatosabb, jól táplált (és itt most nem a kövérségről van szó) szülőről van szó, akkor szerencsénk van, de ha a hagyományos nyugati étrendet kapjuk, akkor azzal a belénk kódolt betegségeknek ágyazunk meg. Felnőve mire rájövünk erre-arra a tüneteinken keresztül az egészséggel és a táplálkozással kapcsolatban, már több éves hátrányból kell visszatornáznunk magunkat. Persze az emberi szervezet egy csoda, mert bármilyen hátrányból fel tudunk állni, meg tudjuk javítani elromlott egészségünket egészséges és tápanyagdús táplálkozással és az életmód pillérekkel. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a pisztolyunkban a golyó a genetika, a ravasz pedig az életmódunk. Ha egészségtelen életmódot folytatunk a ravaszt előbb-utóbb meg fogjuk húzni, és a genetika „golyó” aktivizálódni fog, viszont, ha odafigyelünk a táplálkozásra, az alvásra, a mikrotápanyagokra, testedzésre stb.., akkor hiába van benne a golyó a pisztolyunkban, nem fog eldörreni a lövés. 

Na, de mi köze van a macskáknak a rosszul tápláltsághoz?

Ifj. Dr. Francis Marion Pottenger állatorvos megfigyelései, majd később vizsgálata mutatott rá a nem megfelelő táplálkozás okozta veszélyekre, ami nem csak az adott egyén egészségére, hanem az utódokéra is negatív hatással volt. De miről is szólt pontosan a kísérlet? 

 „Dr. Pottenger egy mellékvese hormont orvosi célra előállító laboratóriumban dolgozott. Akkoriban még nem tudták jól ellenőrizni a mesterséges hormonok erősségét, az értékelést így eltávolított mellékveséjű macskákon végezték. A macskák között magas volt a halálozási arány, de azt vette észre, hogy amikor az állatok a belsőségeket – máj, agyvelő, szív stb. – nyersen kapták, az egészségük rendkívüli mértékben javult. Ez a megfigyelés volt a kezdete annak a vizsgálatnak, amelyet 1932 és 1942 között végzett. A kísérletben 5 étrendet vizsgált négy generáción keresztül, 900 macska „részvételével”. Az eredményeit a Pottenger macskái (Pottenger’s cats) című könyvében foglalta össze. 

A nyers tejjel, hússal és belsőségekkel táplált macskák négy generáción keresztül megtartották remek egészségi állapotukat. A főtt hússal és pasztőrözött vagy sűrített tejjel táplált állatoknak viszont gyorsan romlott az egészségi állapotuk. Milyen betegségeket figyelt meg az egyes nemzedékeken? 

  • A macskák első generációjánál idősebb korban degeneratív betegségek fejlődtek ki
  • A második generációban már korábban, az életük középső szakaszában kialakultak degeneratív betegségek 
  • A harmadik generációnál is korán kialakultak a betegségek, az allergiák és a puha csontok, továbbá nem tudtak ellenállni a parazitás fertőzéseknek. A legtöbb macska nem volt képes a szaporodásra 
  • A negyedik generáció tagjai közül egyetlen állat sem tudott szaporodni. Ezek a macskák „szenvedtek” a legtöbb olyan degeneratív megbetegedésben, amellyel az emberi orvostudomány találkozik. 

Manapság már általánosan elfogadott, hogy Pottenger macskái a főzési eljárás miatt kialakult hiányos táplálkozás következtében betegedtek meg. A főzés elpusztít bizonyos tápanyagokat, például C-vitamint. A macskák szempontjából azonban lényegesebb, hogy a taurin a főtt húsban – a nyersben nem – a bélrendszerben lebomlik. A taurin a macskáknak nagyon fontos tápanyag, és annak hiánya okozhatta a Pottenger macskáinál is megjelent tünetek többségét. 

A vizsgálat eredményei két szempontból nagyon fontosak: 

  • A nem megfelelően tápláló étrend hatásai generációról generációra öröklődnek úgy, hogy az egészségi állapot minden nemzedékkel egyre rosszabb lesz. Ez megismétli az éhínségvizsgálatokban tapasztalt eredményeket, amikor a rosszul táplált anyák gyermekei jobban ki voltak téve az elhízásnak és más betegségeknek. 
  • A rossz étrenden élő macskák esetében a legtöbb degeneratív emberi megbetegedés megjelent. Ez azt jelenti, hogy sok emberi betegség oka a hiányos táplálkozás lehet. „

Ezt a vizsgálatot amúgy én is alá tudom támasztani, még ha nem is annyira tudományosan, mint dr. Pottenger tette. Jó pár évvel ezelőtt édesanyám, a tesóm, én, és a tesóm lánya (bocsánat, hogy nem magamat tettem utoljára a felsorolásnál, de itt most csökkenő sorrendben írtam az egyes generációkat) elmentünk természetgyógyászhoz talpreflexológiára. Nem volt senkinél konkrét ok, amiért mentünk, csak kíváncsiak voltunk, hogy milyen állapotban vagyunk.  A természetgyógyász, amikor végzett mindannyiunkkal (hál’istennek életben maradtunk, tehát, nem úgy végzett velünk. J), elmondta, hogy annak ellenére, hogy anyukámnak, akinek számos betegsége volt már akkor, ennyi baja van, négyünk közül ő van a legjobb állapotban idegrendszer, gerinc- stb. vonatkozásában. Tehát nálunk is a sokadik generációra (tesóm gyereke) súlyosbodtak, jöttek ki olyan tünetek, amelyek nálam vagy a tesómnál, anyukámnál még nem voltak vagy nem voltak olyan mértékben jelen.

Ezek szerint ott és akkor mi is kismacskák voltunk. A természetgyógyász macskái. 🙂

(Forrás: Paul Jaminet Ph.D és Shou-Ching Jaminet Ph.D: Tökéletes Egészség Diéta/27.fejezet 263-264.oldal)