Skip to content

Hogyan lehetünk/maradhatunk energikusak?

Ahogy ígértem, ebben a blogban megnézzük, hogy mihez is kell nekünk energia? A rövid válaszom: mindenre. A részletesebb pedig: 

Az emberi test számos alapvető folyamatának fenntartásához és megfelelő működéséhez energiára van szüksége. Az energia biztosítja az izmok működését, az agy aktivitását, a szervek és szövetek működését, valamint az anyagcserét. A következőkben bemutatom néhány fő okot, miért van szükségünk energiára:

 1. Életfenntartás: Az alapvető életfolyamatok, mint például a légzés, a szívverés, a testhőmérséklet fenntartása és a sejtek megújítása energiát igényelnek.
 2. Mozgás: Az izmok mozgatása és fenntartása jelentős mennyiségű energiát igényel. Legyen szó sétáról, futásról vagy edzésről, a testnek elegendő energiát kell biztosítania ahhoz, hogy a mozgást végezhesse.
 3. Anyagcsere: Az anyagcsere folyamatok, mint például az emésztés, a tápanyagok felszívódása, a fehérjeszintézis és a sejtek energiaellátása szintén energiát igényelnek.
 4. Szervek működése: Az agy, a szív, a máj, a vesék és más szervek működése energiát igényel. Az agy különösen energiapazarló szerv, amelynek folyamatosan szénhidrátokra és oxigénre van szüksége az optimális működéshez.
 5. Testhőmérséklet fenntartása: A testhőmérsékletnek állandónak kell lennie a megfelelő működés érdekében.

Az emberi test energiaigénye az egyéni tényezőktől függ, például a testsúlytól, a nemi különbségektől, az életmódtól, az életkorától és az általános egészségi állapottól. Az energia forrásai közé tartoznak a táplálékban található tápanyagok, például szénhidrátok, zsírok és fehérjék, amelyek lebontásával a test képes energiát termelni.

A táplálékon kívül, ami persze nagyon fontos, azért van pár összetevő, amik fontosak ahhoz, hogy energikusak legyünk vagy energikusak maradjunk. Nézzük, mik azok!

 1. Egészséges életmód: Fontos az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és az elégséges pihenés. Kerüljük a túlzottan cukros és feldolgozott ételeket, és helyette válasszunk friss, egészséges ételeket, amelyek energiát adnak a szervezetnek. Rendszeresen mozogjunk, hiszen a testmozgás javítja az állóképességet és fokozza az energiaszintet. Tartsuk be a megfelelő alvási rutint is, hogy a szervezetünk kipihent legyen.
 2. Stresszkezelés: A stressz és a szorongás kimeríti az energiáinkat. Fontos tehát megtalálni a megfelelő stresszkezelési módszereket, például a meditációt, a relaxációt vagy a stresszcsökkentő tevékenységeket. Időnként egy kis szabadidő és pihenés is szükséges ahhoz, hogy regenerálódjunk és feltöltődjünk.
 3. Hidratáltság: A dehidratáció gyengítheti az energiaszintünket. Fogyasszunk elegendő mennyiségű vizet naponta, hogy megőrizzük a testünk megfelelő hidratáltságát.
 4. Megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitel: A megfelelő tápanyagok szintén fontosak az energiaszint fenntartásához. Fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes értékű gabonákat, amelyek vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat tartalmaznak.
 5. Motiváció és érdeklődés: Amikor tevékenységekkel foglalkozunk, amelyekhez szenvedélyünk van, vagy amik érdekelnek minket, nagyobb eséllyel találjuk meg az energiát és az elkötelezettséget a munkához vagy a tevékenységhez.
 6. Pozitív szemléletmód: A pozitív gondolkodás és az optimizmus segíthet energikusnak maradni. Keressük azokat az apró örömöket és pozitív aspektusokat az életünkben, és igyekezzünk negatív gondolatokat és energiát kizárni.
 7. Szociális kapcsolatok: Az egészséges szociális kapcsolatok, a támogató barátok és a szeretteinkkel való idő eltöltése is energiát adhat számunkra. Az emberekkel való pozitív interakciók, a közösséghez tartozás és az érzelmi támogatás segít abban, hogy jobban érezzük magunkat és energikusabbak legyünk. Ne felejtsünk időt szánni a barátainkra, családunkra és közösségünkre, és építsünk ki erős és egészséges kapcsolatokat velük.

Jól láthatod, hogy az energikusság több tényező kombinációjának eredménye, így érdemes külön-külön és együttesen is tudatos figyelmet fordítani ezekre az elemekre az életedben, ha energikus szeretnél maradni hosszú-hosszú időn át. Ez azonban csak az érem egyik oldala, hiszen ez a felsorolás csak az energiát adó tevékenységek halmaza. Emellett fontos azt is tudni, hogy mik azok, amik a viszik az energiánkat. 

Energiarablók:

 1. Aggódás,
 2. Félelem és kételkedés,
 3. Monotonitás,
 4. Panaszkodás,
 5. Pletyka,
 6. Szeretethiány,
 7. Minden negatív érzelem: gyülölet, neheztelés, harag, bosszankodás, 
 8. Másoknak való megfelelési kényszer,
 9. Túlzott Social Media használata,
 10. Finomított szénhidrát
 11. Dehidratáltság,
 12. Toxinok, 
 13. Feldolgozott ételek, 
 14. Alváshiány, 
 15. Mozgáshiány, 
 16. Kevés természetben töltött idő, 
 17. Túlagyalás.

A lista nem teljes, de szerintem ebből is láthatjátok, hogy mennyi területen mehet el feleslegesen az energia, ha nem figyelünk tudatosan rá. Ha már csak 1-1 pontra kezdesz el tudatosan figyelni akár az energiatöltők, akár az energiarablók listájából, már sokat tehetsz magadért. Aztán persze, amikor már a kiválasztott pont szuperül megy, akkor mehetsz bátran a többire is. 