Skip to content

Funkcionális medicina. Az meg mi a szösz?

Sokan kérdezik ezt tőlem, amikor beszélgetésünk során szóba kerül, hogy mivel is foglalkozom. Bár egyre több funkcionális életmódmentor van Magyarországon is (hál’istennek), még sincs szerintem annyira a köztudatban, mint más irányzatok. Na, de hogy választ is kapjatok erre a jogosan felmerült kérdésre, egy kicsit hátrábbról kezdem, hogy teljesebb képet kapjatok, de ígérem, hogy a címben feltett kérdésre is választ fogtok kapni. :–) 

Életünk során szervezetünkre, illetve annak egyensúlyára folyamatosan rengeteg tényező (külső és belső) hat, mint például: a gondolkodásmódunk, hozzáállásunk, étrendünk, intenzív vagy hosszan tartó edzés, a rossz testtartás, adalékanyagok, toxinok, nehézfémek, gyógyszerek, EMF sugárzás, hormonkészítmények, mozgásszegény életmód, alváshiány, vírusok stb.. 

A mérleg nyelvét ezeknek a tényezőknek a milyensége/mennyisége billentheti ki. Ha a szervezetre nézve az adott tényező pozitív hatással bír, akkor az az egyensúlyi állapot felé billenti a mérleget, ha viszont nem  előnyös számunkra, akkor az szervezetünk működését negatívan bofolyásolja. Nyilván, ezt nem úgy kell elképzelni, hogy egyszer ér minket valami rossz dolog, és akkor holnapra már összeomlunk, mert ez nem így van. Egyrészt azért sem, mert az emberi szervezet ennél azért jóval komplexebb, jóval szívósabb, és szerintem nagyon jó fej kis gépezet, tehát egy-egy kilengést jól tud tolerálni. A probléma itt az, hogy nem egy-egy kilengésünk van, nem csak egy-egy negatív hatás ér minket, és ezek sajnos nem csak rövid ideig érnek minket, hanem több minden egyszerre, többször és hosszabb ideig van jelen az életünkben. Ezek együttesen előbb-utóbb a szervezetünk működésében tuti, hogy diszfunkciót fognak előidézni. Ez pedig mindig a leggyengébb láncszemnél kezdődik, ami mindenkinél más és más lesz. Ha ezek ellen továbbra sem teszünk, akkor a szervezetünk különböző területein további funkcióvesztés, majd később különböző tünetek, betegségek jelennek meg. Az előbb leírtakból is látszik, hogy egy tünet, egy betegség megjelenése nem ok, hanem mindig következmény. Éppen ezért nehéz tüneti kezelésekkel hosszútávú sikereket elérni, mert attól, hogy a tüneteket kezelik, az ok, ami a tüneteket okozta, nem szűnik meg, tehát csak idő kérdése ilyenkor, hogy mikor üti fel a fejét ismét a tünet ( és jobb esetben csak a megszokott tünet köszön be újra). Összegezve (magyarul a lényeg): minden tünet/betegség mögött mindig valamilyen funkciózavar áll. A funkcionális medicina a tünetek mögött meghúzódó egyensúlytalanságokat, az azokat kiváltó okokat tárja fel, majd azokat természetes módszerekkel megtámogatva éri el, hogy a tünetek enyhüljenek/megszűnjenek és az egyensúly/egészség helyreálljon. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük