Blog

Mi köze a macskáknak a rosszultápláltsághoz?

A rosszultápláltság negatív hatásaira vonatkozó kísérletekről már előző blogomban is írtam. Most egy másik vizsgálatot szeretnék megosztani veletek. A vizsgálat szerint, nem csak tőlünk függ az egészségünk, hiszen már bébi korban megkapjuk az „egészség csomagunkat” elrejtve benne a különböző betegségekre való hajlamot. És ezt a csomagot nem csak a szüleink, hanem a nagyszüleink és dédszüleink életmódja, étkezése is meghatározza.  Persze, az tőlünk függ a későbbiekben, hogy ezeket a betegségeket kicsomagoljuk-e a… Olvass tovább »Mi köze a macskáknak a rosszultápláltsághoz?

A rosszul tápláltság veszélyei

Arról már számos információ áll rendelkezésünkre, hogy a rosszul tápláltság „rövid távon” milyen betegségek kialakulásában játszik nagy szerepet. A rosszul tápláltsággal hozzák összefüggésbe a skorbut, az angolkór, a beriberi, a pellagra stb. betegségeket, azonban a krónikus hiányok hosszú távú hatásairól már kevesebb ismeretünk van. Számos kutatás/kísérlet történt, illetve számos elmélet született a tápanyaghiány szervezetünkre gyakorolt hatásaival kapcsolatban. Ezek közül most kettőt hoztam nektek. Lássuk is ezeket:  Prioritáselmélet A kaliforniai Berkeley Egyetemen… Olvass tovább »A rosszul tápláltság veszélyei

Miért rosszul táplált manapság a legtöbb ember?

Első ránézésre tök egyszerűnek tűnhet a válasz: azért rosszul táplált az emberek többsége, mert rossz minőségű, feldolgozott, adalékanyagokkal teli élelmiszert fogyasztunk. Ha ebből a válaszból indulunk ki, akkor a megoldás is tök egyszerű: eltávolítjuk a méreganyagokat, és elfogyasztjuk a megfelelő makrotápanyagokat. Puff! Ennyi! (Erről kár, blogot írni, gondolhatod most magadban :-)) Azonban a téma ennél sokkal árnyaltabb, hiszen az emberi testnek mikrotápanyagokra, vagyis vitaminokra és ásványi anyagokra is szüksége van, ami felvet… Olvass tovább »Miért rosszul táplált manapság a legtöbb ember?

Miért ne fogyasszunk szóját?

A szójabab Kelet-Ázsiában őshonos, a hüvelyesek családjába tartozó lágyszárú, egynyári haszonnövény. Az olajos magvak közé tartozik. Körülbelül 18% olajat, és 35% fehérjét tartalmaz. Bár magas fehérje tartalma miatt nagyon népszerű, főleg a növényi táplálkozást folytatók körében, fogyasztása mégsem javasolt. Miért? A legtöbb szóját génkezelés útján állítják elő Mérgező és emberi fogyasztásra alkalmatlan Sok tripszingátlót tartalmaz Fitoösztrogéneket, lektint és fitinsavat tartalmaz, amik számos galibát tudnak okozni. Milyen problémákat tud okozni? Elnyomja… Olvass tovább »Miért ne fogyasszunk szóját?